SASTANAK SA PATRIJARHOM SRPSKIM G. PORFIRIJEM

U prijateljskoj i srdačnoj atmosferi Upravni odbor Helenskog privrednog udruženja Srbije sastao se sa Njegovom svetošću Patrijarhom srpskim g. Porfirijem. Sastanak je održan u zgradi Patrijaršije u Beogradu, 26. oktobra 2021.

Tema razgovora bio je početak radova na rekonstrukciji crkve Svetog arhangela Gavrila u Zemunu, u kojoj se obavljaju redovna bogosluženja za potrebe vernika Grčke pravoslavne crkve stalno nastanjenih Grka u Beogradu. Patrijarh je ovom prilikom dao svoju saglasnost za početak radova, dok će konkretan datum biti definisan u narednom periodu.

Tokom sastanka, Upravni odbor je predstavio i inicijativu Helenskog privrednog udruženja Srbije i Helenskog fonda za kulturu o dodeli stipendija za učenje grčkog jezika studentima Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ova inicijativa je na veliko zadovoljstvo prihvaćena od strane Patrijarha, a njena realizacija se očekuje u martu 2022. godine.

Na sastanku koji je održanom na grčkom jeziku, Upravni odbor i Patrijarh su takođe imali priliku da razgovaraju o aktuelnim društvenim temama u Grčkoj.

Sastanku je prisustvovao Patrijarh srpski g. Porfirije, šef Kabineta Patrijarha srpskog arhimandrit Sava (Bundalo) izabrani Episkop marčanski, predsednik u.o. HPU Stilijanos Zakof, potpredsednik u.o. HPU Nikolaos Sliousarenko i član u.o. HPU Vuk Dapčević.