O NAMA


Helensko privredno udruženje Srbije (Hellenic Business Association of Serbia - HBA) osnovano je pre 20 godina - 3. decembra 2003. godine - kao privatna, nevladina, neprofitna organizacija grčkih privrednika u Srbiji.

Kompanije-članice Helenskog privatnog udruzenja Srbije predstavljaju grčke ekonomske interese u najširem smislu i prisutne su u gotovo svim sektorima poslovanja - u hotelijerstvu i građevinarstvu, u industriji cementa i šećera, u sektoru trgovine naftom, proizvodnji građevinskog materijala i aluminijumskih profila, u maloprodaji hrane i pića, bankarstvu, sektoru usluga itd.

Ukupne grčke direktne investicije procenjene su na oko 1,5 milijardi evra, dok direktne i indirektne investicije u poslednjih 20 godina premašuju 2,5 milijardi evra.

Od samog osnivanja, Helensko privredno udruženje Srbije je ostalo posvećeno svojoj osnovnoj misiji: približavanju grčkog i srpskog tržišta i učvršćivanju privrednih odnosa dveju zemalja, putem pružanja podrške procesu ekonomskih reformi Srbije, jačanju privrede i unapređenju uslova poslovanja u zemlji.

 

Naši ciljevi


  • Podsticanje investicionih inicijativa njegovih članova i drugih grčkih investitora, pri čemu Udruženje pruža savete u vezi sa pravilnim rukovanjem i zaštitom njihovih investicija.
  • Uspostavljanje kontakata i učešće u različitim međunarodnim organizacijama u cilju podsticanja evropskog potencijala Srbije.
  • Predstavljanje zajedničkih mišljenja i stavova svojih članova u cilju postizanja bolje ekonomske saradnje između Grčke i Srbije.
  • Održavanje stalnog dijaloga između Udruženja i institucija sistema u Srbiji.
  • Promovisanje interesa grčke poslovne zajednice u Srbiji.
  • Pružanje pomoći vlasti u Srbiji, koliko god je to moguće, u premošćavanju teškoća i prepreka koje bi mogle da se pojave u odnosima sa grčkim investitorima i ekonomskim odnosima sa Republikom Grčkom.
  • Obaveštavanje svojih članova i drugih zainteresovanih lica o poslovnim prilikama u Srbiji.
  • Pružanje informacija srpskim kompanijama koje su zainteresovane da investiraju u Grčkoj.