SASTANAK SA GENERALNIM SEKRETAROM ZA MEĐUNARODNE EKONOMSKE ODNOSE I SARADNJU, JOANISOM SMIRLISOM

U okviru 6. Samita u Solunu održan je sastanak „Unije grčkih privrednih udruženja zemalja jugoistočne Evrope“ sa Generalnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Joanisom Smirlisom, 4. novembra u hotelu Porto Palace.

Gdin Smirlis je ovom prilikom istakao dalji razvoj Balkana kao prioritet u strateškim planovima Grčke, kao i to da je Ministarstvo spoljnih poslova na raspolaganju grčkim privrednim udruženjima u zemljama jugoistočne Evrope za svaki vid podrške. Gdin Smirlis je takođe naveo da je Ministarstvo spoljnih poslova pripremilo Plan strategije za Balkan. Plan će uskoro biti poslat grčkim privrednim udruženjima u regionu kako bi bio dopunjen konkretnim predlozima za njegovo unapređenje.

Tokom sastanka, potpredsednik HPUS, gdin Sliousarenko je gdinu Smirlisu ukazao na nemogućnost očitavanja srpskog sertifikata o vakcinaciji putem specijalne elektronske aplikacije Covid Free GR.  Pored toga, naveo je i poteškoće sa kojima se suočavaju grčki preduzetnici u Srbiji, kao što su dugotrajne carinske procedure koje otežavaju uvoz proizvoda, netransparentnost u objavljivanju tendera, kao i duge sudske postupke.

Na sastanku su Udruženja takođe razgovarala o političkoj situaciji u Rumuniji i Severnoj Makedoniji, o niskim stopama vakcinacije u poređenju sa visokim stopama incidencije, uglavnom u Rumuniji i Bugarskoj, kao i o neopravdano prekomernom povećanju cene energije u svim zemljama. Ujedno, prepoznata je i potreba za održavanjem ovakvih sastanaka na redovnom nivou (na 3 meseca) u cilju međusobnog upoznavanja, razmene mišljenja, bliže saradnje i predstavljanja primera uspešne prakse i razvoja u svakoj pojedinačnoj zemlji.

Sastanku su prisustvovali Joanis Smirlis, Generalni sekretar za međunarodne ekonomske odnose i saradnju Ministarstva spoljnih poslova, Mihalis Harokopos, prvi sekretar Kancelarije za međunarodne ekonomske odnose i saradnju, Konstantinos Janikopulos, direktor Posebne kancelarije Ministarstva spoljnih poslova, kao i Aleksandros Aleksijadis, šef kancelarije  Ministarstva spoljnih poslova za Severnu Grčku.
Sastanku su prisustvovali i predstavnici članica „Unije grčkih privrednih udruženja zemalja jugoistočne Evrope“ – Atanasios Savakis, predsednik Udruženja industrija severne Grčke, Janis Stavrou, potpredsednik UISE, Aris Vlahos predsednik HPU Severne Makedonije, Ignatiadis Alekandros, član u.o. HPU Rumunije, Nikolaos Sliusarenko, potpredsednik HPU Srbije. Sastanku su putem online platforme prisustvovali Jorgos Menzeropulos predsednik HPU Bugarske, Jorgos Aleksandris, potpredsednik HPU Bugarske, Vasilis Kainaros, član u.o. HPU Bugarske i Kleoniki Georgijadu, sekretar u.o. HPU Bugarske.