SAOPŠTENJE AMBASADE GRČKE U BEOGRADU I HELENSKOG PRIVREDNOG UDRUŽENJA SRBIJE

Kompanije sa delimičnim ili potpunim učešćem grčkog kapitala u vlasničkoj strukturi u Srbiji posluju u skladu sa pravnim okvirom, zakonima i pravilnicima koji bez izuzetka važe za sve domaće i strane kompanije. Trenutna političko-ekonomska situacija u Grčkoj ni na koji način ne utiče na poslovanje grčkih kompanija u Srbiji, jer one posluju u skladu sa zakonskim okvirima države u kojoj se nalaze i njihov rad mnogo više zavisi od razvoja srpske ekonomije, nego od ekonomskih dešavanja u Grčkoj.

Grčke kompanije u Srbiji ostvaruju svoje delatnosti u raznim sektorima – bankarsko-finansijski sektor, hotelska industrija, građevinarstvo, energetika, telekomunikacije, proizvodnja, maloprodaja, mediji, kao i pružanje raznovrsnih usluga – i posluju nezavisno od svojih matica, tj. sa odgovarajućom autonomijom i uz strogo poštovanje srpskog zakonodavstva. Grčke kompanije u Srbiji kupuju sirovine za proizvodnju i nude svoje proizvode i usluge na srpskom tržištu, namenjene isključivo građanima i klijentima u Srbiji.

S obzirom na to, ove kompanije će, kao i do sada, nastaviti da neometano posluju uz pridržavanje svih važećih propisa zemlje u kojoj se nalaze, a Helensko privredno udruženje će i dalje raditi na podsticanju i unapređivanju ekonomske saradnje između Grčke i Srbije.