Privredna komora Srbije i Dečji fond Ujedinjenih nacija nastavljaju partnerstvo na promocji prava dece u poslovnom sektoru

Beograd, , 13. septembar 2021. – Privredna komora Srbije (PKS) i Dečji fond Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNICEF) potpisali su danas novi Memorandum o razumevanju  u nastojanju da nastave da grade  poslovno okruženje koje poštuje i podržava dečja prava u skladu sa Konvencijom o pravima deteta i Principima poslovanja i prava deteta.

Nastavak saradnje  se oslanja na globalno partnerstvo između Međunarodne trgovinske komore (ICC) i UNICEF-a koje je započelo  tokom pandemije COVID-19 s zajedničkim ciljem očuvanja ekonomije, izbegavanja trajne štete po poslovanje i mogućnosti zapošljavanja, i pružanja podrške deci, porodicama i zajednicama tokom i nakon globalne vanredne situacije.

Strateška saradnja između PKS i UNICEF-a u Srbiji započela je pre pet godina. Od 2016. godine,  realizovano više važnih inicijativa:

Novi Memorandum o razumevanju između dve organizacije potvrđuje njihovu opredeljenost da blisko sarađuju na promovisanju dečijih prava u poslovnom sektoru radi postizanja boljih rezultata za decu, adolescente i mlade.

„UNICEF u Srbiji je zadovoljan izvanrednom saradnjom sa Privrednom komorom Srbije. Iako Vlada nosi primarnu odgovornost za zaštitu i ostvarivanje prava deteta, poslovni sektor je suštinski pokretač društava i ekonomije  za dalje ostvarivanje dečijih prava putem, na primer, tehnološkog napretka, ulaganja i stvaranja ulova za zapošljavanje. Radujemo se nastavku  saradnje sa Privrednom komorom Srbije na integrisanju dečijih prava u razmatranje odgovornog poslovanja kako bi uticali na poslovni sektor, kao i na kreatore politika, kako bismo unapredili  pozitivna i održiva rešenja za decu i porodice u Srbiji “, izjavila je Deiana Kostadinova, direktorka UNICEF -a u Srbiji.

"Privredna komora Srbije će nastojati da pomogne kompanijama i poslovnom sektoru u Srbiji da posvete više pažnje uslovima za zapošljavanje i rad, unaprede politike usklađivanja porodičnih i profesionalnih obaveza i stvore poslovnu klimu koja pruža balans. Takođe, Privredna komora Srbije će nastaviti da kroz svoje akcije i programe nagrađivanja koje sprovodi, jača svest poslodavaca, posebno ističe i promoviše one kompanije koje vode brigu o porodici, koje promovišu politiku usklađivanja roditeljstva i rada, sa ciljem da se utiče na što veći broj kompanija da usklade svoje obaveze sa međunarodnim standardima i pomere politike poslovanja sa filantropije na odgovoran biznis", izjavio je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju.

U nastupajućem periodu, PKS i UNICEF će nastojati da prošire dosadašnju saradnju koristeći svoje ekspertize, znanje, mreže i domašaj, kako bi izgradili svest članica Komore o mogućnostima za aktivno učešće na nacionalnom nivou u pružanju  podrške za primenu Konvencije o pravima deteta, Principa poslovanja i prava deteta, kao i da postupaju u najboljem interesu dece, adolescenata i mladih. Uz to,  PKS i UNICEF će istražiti mogućnosti da zajednički utiču na agende i javne politike, te da doprinesu da se dečija prava uvrste u agendu relevantnih interesnih grupa.