PRILOG SRPSKE TELEVIZIJE POSVEĆEN NACIONALNOM DANU GRČKE

Informativno-zabavna emisija TV Zabavnik, koja se prikazuje svakog dana na prvom programu državne televizije RTS, 25. marta bila je posvećena grčkom ustanku 1821. i „Danu grčke nezavisnosti“.

U uvodu voditeljka navodi sledeće: „Grčka, zemlja u kojoj je rodjena ideja demokratije, u kojoj su stvorena neka od najvećih dela književnosti, filozofije i umetnosti. Grčka je zemlja bogate istorije, koja je dala izuzetan doprinos razvoju evropske kulture“.

U nastavku, redjaju se glavne istorijske činjenice o podizanju grčkog ustanka 25. marta 1821, kao i izjave ambasadora Grčke gdina Konstadinosa Ikonomidisa o porukama i značaju Ustanka. Ambasador se osrvrnuo i na simbole grčke zastave i nastanak grčke himne. Slede izjave savetnika za kulturu Centra u Beogradu Helenske fondacije za kulturu, gdina Nikosa Cicimelisa, o srpsko-grčkim vezama (sa naglaskom na rad i ciljeve Helenske fondacije za kulturu, na manastir Hilandar kao i na posebnu ulogu i značaj Tesalonikija za sve pravoslavne balkanske narode a naročito Srbe).

Prilog se završava kratkim obraćanjem pοtpredsednika Helenskog privrednog udruženja Srbije, gdina Hristosa Tsemperasa u vezi sa dinamikom grčkog poslovnog prisustva u Srbiji.

Pogledajte emisiju