ODRŽAN PANEL „RODNA PERSPEKTIVA IZ UGLA POSLODAVCA"

Onlajn panel „Rodna perspektiva iz ugla poslodavca" u organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac, Helenskog privrednog udruženja Srbije, Belgijsko-srpske poslovne asocijacije i Hrvatskog poslovnog kluba održan je 27. oktobra 2020. godine.

Panel je za cilj imao pokretanje diskusije o rodnoj perspektivi iz ugla poslodavca kao i o uspostavljanju ravnoteže između radnog i poslovnog zivota, a organizovan je kao deo projekta "Unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji" koji realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac i Fondacija Centar za demokratiju, uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju projekta Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Hugo Van Veghel, predsednik Belgijsko-srpske poslovne asocijacije i direktor TARA International Consulting Ltd je učesnicima predstavio primere dobre prakse i rodne ravnopravnosti iz ugla poslodavca. Profesor dr Bojan Urdarević je predstavio dva priručnika o usklađivanju radnog i porodičnog života zaposlenih - jedan koji se bavi radnim pravima zaposlenih i jedan koji se bavi pravima poslodavaca, sa ciljem pronalaženja rešenja koje daje najbolje rezultate i za poslodavce i za zaposlene. Deo panela je bio posvećen temi seksualnog uznemiravanja na radnom mestu. O tome šta ono podrazumeva, kako ga prepoznati kao i o smernicama i merama u cilju prevencije ili postupanja u slučaju seksualnog uznemiravanja govorile su Jelena Vulić, psihoterapeut, trener i kouč za razvoj ličnih i poslovnih veština, i Ljubica Radović, advokatica u oblasti radnog prava.

Veliki broj učesnika imao je priliku da se priključi konstruktivnoj diskusiji koja je usledila nakon formalnog dela, čime je načinjen korak ka uključivanju poslovne zajednice u kontinuirani dijalog na važne teme o kojima se, nažalost, još uvek nedovoljno govori.