INTEVJU MESECA: LETOSHOP

Dimitrios Kritikos, Direktor kompanije Letoshop

"Proizvodi koji nude rešenja za savremenu mamu i modernu porodicu"

Prednost Leta su specijalizovani proizvodi koji se mogu naći samo u našim prodavnicama. Proizvodi koji nude rešenja za savremenu majku i za modernu porodicu. Od toga gde će beba spavati, kako će se dojiti, kako će se oblačiti, koja je igračka najpogodnija prema uzrastu i veštinama deteta. Male, ali značajne olakšice koje će na kraju oblikovati karakter jednog mladog čoveka.

Leto je svoju poslovnu aktivnost u Srbiji započeo 2007. kao podružnica grčke kompanije Leto S.A.  Da li biste mogli da nam kažete više o poslovanju grupe u Grčkoj i Srbiji, kao i broju prodajnih objekata kojima raspolaže?

LETO S.A., sa liderskom pozicijom i više od 30 godina iskustva u oblasti dečije i bebi opreme na grčkom tržištu, odlučila je da 2007. da svoje poslovanje proširi ka centralnoj Evropi, budući da uvek morate biti blizu "izvora" svojih tržišta. Prva stanica bila je Srbija i Beograd.

Tako je na Konjarniku, na južnom ulazu u grad, na autoputu, novembra 2007. godine, svoja vrata otvorila najsavremenija i najveća robna kuća za bebi i dečiju opremu u Srbiji. Zahvaljujući izuzetnim iskustvu u segmentu maloprodaje, ali i pristupu najmodernijim brendovima na tržištu, Leto je svoj moto "Sve za bebu pod jednim krovom" pretvorio u stvarnost. Naša prva reklamna kampanja glasila je "Svi pričaju o njoj - Robna kuća Leto", i zaista je tako bilo. Potrošači su prigrlili Leto koncept, jer su mogli da pronađu sve na jednom mestu, u neverovatnoj raznolikosti i kvalitetu, dobijajući jedinstveno iskustvo u pogledu usluge i cena za svaki novčanik. Putovanje je počelo!

Danas, posle 15 uspešnih godina prisustva u Srbiji, sa 2 prodavnice u Beogradu (ukupne površine 2600+m2) i najsavremenijom onlajn prodavnicom, ostajemo na vodećim pozicijama kao "obavezna destinacija".

Leto je u Srbiji prepoznat kao jedinstvena prodavnica u kojoj se mogu pronaći svi proizvodi za bebe, decu i trudnice. Sta smatrate Vašom prednošću u odnosu na druge slične prodavnice koje posluju u Srbiji?

Tržište nastoji da kopira sve što je uspešno. Ono što niko ne može da ponovi je ljudski potencijal u Letu, jer od prvog dana ulažemo u naše ljude. Ipak je 75% našeg osoblja sa nama od prve godine poslovanja. Nikada nismo želeli da imamo "anonimne" prodavce, čije je ime ispisano na etiketi na uniformi. Naši prodavci su konsultanti, a naši klijenti ih poznaju po imenu zbog izgrađenog međusobnog poverenja. I svaki novi kupac priželjkuje ovakav odnos. Naravno, ovo je rezultat napornog rada i stalnog usavršavanja, rezultat jedinstvenog iskustva koje želimo da imaju svi naši kupci.

Druga komparativna prednost Leta su specijalizovani proizvodi koji se mogu naći samo u našim prodavnicama. Proizvodi koji nude rešenja za savremenu majku i za modernu porodicu. Od toga gde će beba spavati, kako će se dojiti, kako će se oblačiti, koja je igračka najpogodnija prema uzrastu i veštinama deteta. Male, ali značajne olakšice koje će na kraju oblikovati karakter jednog mladog čoveka.

Proizvodi Leto su dostupni i u internet prodavnici. Kakve su današnje navike potrošača i koliko je za vas onlajn prodaja važna?

Od 2020. godine, a posebno posle COVID-19, svi smo promenili navike, jer imamo sve manje slobodnog vremena. Danas se putem interneta informišemo o novim proizvodima, upoređujemo informacije i cene. Istovremeno, naše poverenje u onlajn transakcije očigledno raste. Ovi uslovi čine internet sastavnim delom savremenog poslovanja.

Leto je prva kompanija u ovoj industriji koja je kreirala web stranicu u Srbiji 2008. godine, dajući mogućnost onim kupcima koji nisu mogli da posete naše prodavnice u Beogradu, da se informišu i kupuju proizvode za koje su zainteresovani "onlajn". Od tada, uz kontinuiranu nadogradnju naše platforme, zadržavajući od prvog dana besplatnu dostavu bez obzira na količinu porudžbine, ali i svakodnevno ažuriranje stranice o svim novim proizvodima koje nudimo, naša web platforma predstavlja još jednu našu prodavnicu dostupnu u svakom kutku Srbije, sa ciljem da potrošači dobiju jedinstveno iskustvo koristeći naše usluge.

Novogodišnjih i božićni praznici predstavljaju posebnu radost za najmlađe. Da li ste i ove godine pripremili posebne ponude i akcije koje će roditeljima olakšati kupovinu poklona?

Zaista je stiglo najbolje doba godine. Omiljeno godišnje doba za sve. Za decu, jer će dobiti poklone i ljubav, i za odrasle, jer će poklanjati onima koje vole i zauzvrat dobiti veliki zagrljaj i poljubac od okica koje sijaju od iznenađenja i sreće. Svi se osećamo kao heroji u tim trenucima.

Leto je, kao i svake godine, podelio sa članovima HBA informacije o posebnim cenama koje nudi za izbor novogodišnjih poklona koje su posebno kreirane za njih. Takođe smo ih informisali o svim prednostima ovog izbora koje se odnose i na zaposlene unutar kompanija članova, a koje će važiti tokom 2023. godine.

Ali, i oni koji nisu iskoristili ovu sjajnu ponudu nemaju razloga za brigu. U Letu imamo dva sprata puna najboljih igračaka za decu svih uzrasta. Jedinstvene igračke i drvene igračke koje su večne, igračke za dečake i devojčice, igračke koje razvijaju maštu i veštine, edukativne igračke, igračke za kuću i van kuće, igračke za one koji se bave sportom, pa čak i gamer ten. I kao i uvek, tu su još tri sprata koji upotpunjuju oblačenje, spavanje, higijenu, kupanje, šetnju i bezbednost. Sve po najboljim cenama i jedinstvenom iskustvu usluge.