INTERVJU ZA ČASOPIS „SRPSKA EKONOMIJA“

Predsednik Helenskog privrednog udruženja, g. Zafeirios Lampadaridis, je u intervju za časopis „Srpska ekonomija“ napomenuo da je vrednost grčkih investicija u Srbiji, koja premašuje dve i po milijarde evra, više nego impresivna i pokazatelj je da, uprkos krizi, grčke kompanije ovde posluju na duge staze.

Prema njegovim rečima, Grčka i Srbija dele niz konkurentskih prednosti koje proizilaze iz njihovog geografskog položaja, visokokvalitetnih ljudskih resursa, kao i aktivnih poslovnih zajednica koje sistematski podstiču njihovu ekstrovertiranu orijentaciju. Stabilan tok pregovora o pristupanju Srbije EU je takođe faktor jačanja trgovisnke saradnje dveju zemalja, dok umrežavanje i pružanje odgovarajuće podrške mogu izgraditi nova, konstruktivna i uzajamno korisna trgovinska partnerstva.

To što je cilj privrednika Grčke i Srbije, i što je utvrđeno na nedavnom Grčko-srpskom poslovnom forumu koji se realizovao u Solunu, jeste da bilateralna robna razmena bi trebala da dostigne iznos od milijardu evra.

On je takođe izjavio da u poslednjih nekoliko godina uspešno sprovođenje strukturnih reformi i drugih mera koje je Vlada Srbije preduzela da obezbedi ekonomsku i finansijsku stabilnost značajno su unapredile makroekonomsko i poslovno odruženje u Srbiji, sa rezultatima u 2016. godini koji su prevazišli sva očekivanja.

Opširnije