INTERVJU MESECA: MINOAN BINDING LAMINATING

Tri decenije posvećenosti kvalitetu proizvoda i usluga

Georgios Kalaitzakis, osnivač i direktor Minoan Binding Laminating

Tokom prethodne tri decenije, MBL doo je kontinuirano rastao i razvijao se, prilagođavajući se promenama na tržištu i tehnološkim inovacijama. Jedan od najvećih uspeha kompanije bio je izgradnja jakih partnerskih odnosa sa vodećim proizvođačima mašina u svetu, što nam je omogućilo da ponudimo vrhunske proizvode našim klijentimaNastavljamo da se fokusiramo na inovacije, prilagođavanje potrebama klijenata i širenje na nova tržišta kao ključne strategije za dalji uspeh i rast kompanije.​

Osnivač ste i vlasnik kompanije Minoan Binding Laminating koja već 27 godina posluje u sektoru uvoza, prodaje i servisiranja različitih mašina za sečenje, graviranje, obradu i štampu. Da li možete da nam kažete nešto više o proizvodima i uslugama koje pruža Vaša kompanija?

Minoan Binding Laminating doo se specijalizuje u uvozu,izvozu, prodaji i servisiranju različitih vrsta mašina i materijala za sečenje, graviranje, obradu i štampu. Naš asortiman proizvoda obuhvata visokokvalitetne mašine koje zadovoljavaju potrebe različitih industrija, uključujući teske industrije,štamparije, proizvođače ambalaže, reklamne agencije i druge. Takođe pružamo profesionalne usluge poput instalacije, obuke osoblja i servisiranja kako bismo osigurali da naši klijenti imaju pouzdane i efikasne alate za svoje poslovanje.

Na koji način se MBL razvijao tokom prethodne tri decenije i šta smatrate Vašim najvećim poslovnim izazovima i uspesima u ovom periodu?

Tokom prethodne tri decenije, MBL doo je kontinuirano rastao i razvijao se, prilagođavajući se promenama na tržištu i tehnološkim inovacijama. Naš najveći poslovni izazov bio je održavanje koraka sa brzim tempom promena u industriji  i obrade materijala, što smo uspešno prevazilazili kontinuiranim ulaganjem u istraživanje i razvoj, kao i obuku našeg osoblja. Jedan od najvećih uspeha kompanije bio je izgradnja jakih partnerskih odnosa sa vodećim proizvođačima mašina u svetu, što nam je omogućilo da ponudimo vrhunske proizvode našim klijentima. Takođe smo postigli značajan uspeh u pružanju vrhunskih usluga podrške, što je doprinelo našoj reputaciji kao pouzdanog partnera u industriji. Nastavljamo da se fokusiramo na inovacije, prilagođavanje potrebama klijenata i širenje na nova tržišta kao ključne strategije za dalji uspeh i rast kompanije.

Šta biste istakli kao najveću prednost MBL brenda u odnosu na druge kompanije koje posluju u istom sektoru?

Jedna od najvećih prednosti MBL brenda je naša dugogodišnja posvećenost kvalitetu proizvoda i usluga. Kroz 27 godina iskustva, stvorili smo reputaciju pouzdanog partnera koji pruža vrhunske proizvode po konkurentnim cenama, uz izuzetnu podršku klijentima. Takođe, naša sposobnost prilagođavanja brzim promenama u industriji i brza reakcija na potrebe klijenata dodatno nas izdvajaju od konkurencije. Osim toga, naši jaki partnerski odnosi sa vodećim proizvođačima omogućavaju nam pristup najnovijim tehnologijama i proizvodima, što nas čini prvim izborom za mnoge klijente.

Kako iz perspektive uspešnog grčkog preduzetnika, koji živi i radi u Srbiji već 30 godina, danas izgleda poslovna klima u Srbiji?

Iz perspektive uspešnog grčkog preduzetnika koji već dugi niz godina posluje u Srbiji, mogu reći da je poslovna klima u zemlji doživela značajne promene tokom proteklih decenija. Srbija je sprovela niz reformi kako bi poboljšala poslovno okruženje, uključujući olakšavanje administrativnih procedura, unapređenje zakonodavstva i podsticanje investicija Postoji jaka podrška vlade za strane investitore, kao i za domaće preduzetnike, kroz različite programe podsticaja i subvencija. Takođe, Srbija ima dobru geografsku poziciju, pristup tržištima EU i značajan potencijal za razvoj različitih sektora, što čini zemlju privlačnom destinacijom za poslovanje. U suštini, Srbija pruža raznovrsne poslovne mogućnosti, a uspešni preduzetnici poput nas imaju priliku da iskoriste potencijal zemlje i ostvare uspeh u svojim poslovnim poduhvatima.

Već dugi niz godina ste aktivan član grčke poslovne zajednice u Srbiji. Šta za Vas predstavlja Helensko privredno udruženje Srbije i kojoj meri ste zadovodljni njegovim radom i aktivnostima?

Helensko privredno udruženje Srbije HBA predstavlja važan resurs i platformu za grčke preduzetnike i kompanije koje posluju u Srbiji. Kroz različite aktivnosti, HBA pruža mogućnosti za umrežavanje, razmenu iskustava i informacija, kao i za promociju poslovnih interesa grčke poslovne zajednice u Srbiji. Lično sam veoma zadovoljan radom i aktivnostima HBA-sa. Udruženje kontinuirano organizuje različite događaje, seminare, radionice i poslovne susrete koji su od velike koristi za članove. Takođe, HBA aktivno radi na jačanju bilateralnih ekonomskih veza između Grčke i Srbije, što doprinosi rastu i razvoju poslovanja na obe strane. HBA igra ključnu ulogu u podršci grčkim kompanijama u Srbiji, pružajući im podršku, informacije i resurse kako bi uspešno poslovale u lokalnom okruženju. Smatram da je udruženje neophodan partner za sve grčke preduzetnike i kompanije koji žele da ostvare uspeh u Srbiji, i radujem se nastavku saradnje i zajedničkom doprinosu daljem unapređenju poslovnog okruženja.