INTERVJU MESECA: BYZANTIO KESIDIS GROUP

30 GODINA USPEŠNOG POSLOVANJA U SRBIJI

Nikolaos Kesidis, suosnivač i direktor kompanije Byzantio Kesidis Group

Tokom prošle godine smo proslavili 30-i jubilej KESIDIS GROUP-e u Srbiji i to kao generalni uvoznik grčkih kozmetičkih proizvoda FARCOM, najveće kozmetičke industije na Balkanu sa tradicijom dugom preko 50 godina. Istovremeno, već 15 godina pružamo kompletnu uslugu rent a car-a u okviru koje raspolažemo velikim brojem automobila svih kategorija.

Byzantio Kesidis Group nedavno je obeležila 30 godina poslovanja i jedna je od najstarijih grčkih kompanija u Srbiji. Vaša kompanija je našim članovima poznata po pružanju usluge rent a car, ali osim toga Byzantio Kesidis Group posluje i u uvozu i distribuciji kozmetičkih proizvoda.  Da li možete da nam kažete nešto više o Vašim poslovnim počecima? Koji od ova dva sektora predstavlja početak rada kompanije?
Tokom prošle godine smo proslavili 30-i jubilej KESIDIS GROUP-e u Srbiji i to kao generalni uvoznik grčkih kozmetičkih proizvoda FARCOM, najveće kozmetičke industije na Balkanu sa tradicijom dugom preko 50 godina i izvozom u preko 60 zemalja sveta - od Evrope do Severne Amerike, Afrike, Azije do Austalije. Početak našeg poslovanja u Srbiji, svakako nije bio lak. U vremenu embarga i privrednih poteškoća, investicija je bila neizvesna i rizična, ali smo se vodili motom da bez rizika nema profita. Tako smo nakon više od 30 godina, ne samo opstali na tržištu već smo i proširili poslovanje. Ovim odgovorom smo, verujem, rešili nedoumicu o tomo kako smo pokrenuli poslovanje u Srbiji i šta nam je primarna delatnost. Naravno, ne umanjujemo značaj i uspeh drugih segmenata našeg poslovanja koji su usledili tokom narednih godina, ali kako poslovica kaže “prva ljubav zaborava nema“, tako i uspešna saradnja sa FARCOM-om traje do današnjeg dana.

Danas je Byzantio Kesidis Group ekskluzivni uvoznik i distributer brojnih kozmetičkih brendova, dostupnih kako u veleprodaji, tako i maloprodaji. Da li možete da nam predstavite brendove koje uvozite?
Od 1993. godine smo ekskluzivni uvoznik FARCOM COSMETIC za Srbiju. Prisutni smo i aktivno učestvujemo na svim manifestacijama koje se organizuju u Srbiji u sektoru kozmetičke industrije, među kojima izdvajamo:

  • “Athens 96“ na kojoj je Byzantio Kesidis COSMETIC bio generalni sponsor srpske reprezentacije frizera na evropskom prvenstvu
  • Od 1997. do 2002. godine Byzantio Kesidis bio je generalni sponzor Državne skole za negu lepote u Beogradu, a naša saradnja i danas traje.

Osim toga Byzantio Kesidis/Farcom Cosmetic je zastupljen sa značajnim delom asortimana, namenjenog  širokoj potrošnji, u  oba lanca drogerija u Srbiji, u DM-u i LILY-ju, koji imaju 350 prodajnih mesta. Takođe smo zastupljeni sa učešćem od 22% za specificne artikle na srpskom tržištu, kao i sa delom asortimana ili kompletnim asortimanom za profesionalne frizere u oko 3.000 salona širom Srbije. Od 1996. godine do danas smo redovni izlagači na Beogradskom sajmu kozmetike, kao i na sajmovima koji se povremeno organizuju u drugim većim gradovima u Srbiji (kao što su Novi Sad, Niš, Čačak, Kragujevac).

U sklopu usluga rent a car-a, Byzantio Kesidis Group raspolaže sa više od 30 automobila, od gradskih modela do limunzina. Šta smatrate vašom prednošću u odnosu na druge kompanije koje posluju u istom sektoru?
Poslovanje sa vozilima delimo u dva segmenta. Prvi segment je RENT A CAR, dok je drugi, nešto noviji LIMO SERVIS.

Karakteristike našeg RENT A CAR-a odlikuje profesionalnost, fleksibilnost i ljubaznost koje predstavljaju zaštitni znak naše usluge, koji je 2009. godine formiran kao ogranak. Prvenstveno smo se fokusirali na vozila Mercedes brenda, čiji smo poslovni partner do danas. Naš vozni park čine vozila svih segmenata od malih gradskih, porodičnih, poslovnih, SUV, VAN i teretnih vozila, a važno je spomenuti da su vozila pouzdana i servisirana isključivo u ovlašćenim servisima.

  • Od malih gradskih i porodičnih vozila zastupljeni su brendovi Dacia, Fiat, VW, Toyota, Opel, Renault i Škoda
  • Poslovnu grupu cine Mercedes vozila B, C, E i S – Maybach clase
  • Kod grupe SUV vozila,  zastupljeni su Mercedes, Range Rover, Jaguar i Porsche vozila.
  • Grupu VAN vozila čine putnička kombi vozila sa 6+1, 7+1 i 8+1 mesta, marke Mercedes V klase i Ford Tourneo.
  • Teretna vozila Renault i Mercedes brendovi.

Akcenat u usluzi rent a cara dajemo pre svega dugoročnom zakupu vozila kompanijama, budući da je ovo oblast u kojoj imamo veliko dugogodišnje iskustvo. Neki od primera uspešne saradnje koju smo ostvarili su saradanja sa kompanijama Aktor, Coca Cola, Lidl, ali i sa sportskim klubovima kao što je FK Crvena Zvezda. Sa ponosom ističemo da smo jedan od partnera Mercedes Mobile, a sklopu ovog partnerstva obezbeđujemo zamenska vozila za potrebeEmil Frey - Mercedes Srbija. Profesionalnost, povoljni uslovi i velika ponuda vozila iz našeg voznog parka, garancija su da svaki klijent može kod nas naći vozilo za sebe, a kompanije sigurnog partnera.

Tokom 2015.  godine je formiran novi, najmlađi ogranak Kesidis Group-e, LIMO SERVIS koji je postigao veliki uspeh u branši, kvalitetom vozila i profesionalnošću celog tima. Tako danas, pored usluge Limo servisa/usluge vozila sa vozačem koji koriste poslovni ljudi kako bi brzo i sigurno zavrsili svoje obaveze, imamo i ekskluzivne ugovore za aerodromske transfere APT-HTL-APT (shuttle service) sa oko 18 vodećih gradskih hotela među kojima su Marriott, Metropol Palace, Envoy, Mercure, hotel Prezident, dok uslužno, u saradnji sa partnerom poslujemo sa hotelima Hayatt, Sq9, Sain Ten, Hilton, Crown Plaza. Veoma dobru saradnju smo otvarili i sa našim poštovanim partnerima iz Ruske Federacije kompanijama I WAY čiji smo ekskluzivni partner za Srbiju i RS TLS CONCIERGE, čiji klijenti koriste našu usluge tokom boravka u Srbiji.
Vozila iz naše flote su angažovana kod gostovanja svetskih muzičkih (Spandau Balet, Hulio Iglesias, 50 Cent…) kao i holivudskih zvezda (Selma Hajek, Džoni Dep), ali i za potrebe međunarodnih sportskih događaja kao što su Euroliga košarka, Davis cup i drugi.

Bilo da su u pitanju poslovni sastanci ili transfer do željene destinacije, organizaciju prevoza možete da prepustite Byzantio Kesidis Grupi, kako biste sigurni, odmorni i na vreme stigli na svoje odredište. Naša usluga  je dostupna od 00-24h, 7 dana u nedelji.

Šta iz današnje perspektive smatrate Vašim najvećim poslovnim izazovima i uspesima?
U predhodnih, više od 30 godina poslovanja, bilo je i uspona i padova, kao što je to slučaj i u ostalim zemljama. U ovom dugom periodu smo prevazišli brojne poteškoće izazvane svetskom ekonomskom krizom, pandemijom i geopolitičkim prilikama, ali zahvaljujući timskom radu i kvalitetnom kadru koji čine osnov za uspeh svakog business-a, prevazišli smo sve izazove,

Već dugi niz godina ste aktivan član grčke poslovne zajednice u Srbiji. Šta za Vas predstavlja Helensko privredno udruženje Srbije i kojoj meri ste zadovodljni njegovim radom i aktivnostima?
Moje lično mišljenje je, a smatram da isto dele i ostali pravni subjekti iz Grčke koji posluju u Srbiji, jeste da Helensko privredno udruženje predstavlja ne samo najvažniju kariku u lancu koji nas povezuje profesionalno i lično, već doprinosi zajedničkom cilju – promociji proizvoda i usluga naše zemlje na lokalnom srpskom tržištu.  Uvek možemo da računamo na vašu podršku.