HELENSKO PRIVREDNO UDRUŽENJE SRBIJE PROSLAVILO JUBILEJ 20 GODINA RADA

Beograd, 01. novembar 2023 - Helensko privredno udruženje Srbije proslavilo je jubilej - 20 godina rada u hotelu Hyatt Regency Belgrade. Svečani prijem okupio je više od 200 predstavnika kompanija-članica, diplomatskog kora, državnih institucija, privrednih komora i šire poslovne poslovne zajednice iz Srbije i Grčke. Posebnu podršku proslavi jubileja pružili su premium sponzori, kompanije-članice EKO Serbia i Inos Balkan.

Posebnu čast svojim prisustvom na događaju, Helenskom privrednom udruženju Srbije ukazali su prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova g.Ivica Dačić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine g.Tomislav Momirović, ambasadorka Grčke gđa Maria Levanti, ambasador Kipra, g.Andreas Photiou, počasni konzul Grčke u Srbiji g.Dragan Marković, NJ.K.V. princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina Karađorđević i Episkop lipljanski g. Dositej.

Proslava jubileja prikazala je značaj i višedecenijsko investiciono prisustvo grčkih kompanija u Srbiji, njihov doprinos lokalnoj privredi i na dostojanstven način odala priznanje svim kompanijama-članicama i grčkim privrednicima koji su učestvovali u osnivanju i radu Udruženja.

Nakon izvođenja nacionalnih himni Srbije i Grčke, prisutnima su se obratili predsednik Udruženja, g.Nikolaos Sliousaregko, ambasadorka Grčke gđa Maria Levanti, ministar privrede g.Tomislav Momorović i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova g.Ivica Dačić.

G.Nikolaos Sliousaregko je ovom prilikom istakao: "Grčke kompanije su pre više od 20 godina došle u Srbiju kao prvi strani investitori koji su dali snažan zamajac lokalnoj privredi. Već više od dve decenije, grčke kompanije drže visoku poziciju u različitim sektorima, kao što su hotelijerstvo i građevinarstvo, u industrija cementa i šećera, sektor trgovine naftom, proizvodnja građevinskog materijala i aluminijumskih profila, maloprodaji hrane i pića, bankarstvo, sektor usluga i sl. Ukupna vrednost stranih direktnih investicija procenjena je na oko 1.5 milijardi eura, dok vrednost direktnih i indirektnih investicija u proteklih 20 godina iznosi više od 2,5 milijarde evra.  Ponosni smo što uz snažnu podršku podršku naših kompanija članica nastavljamo da gradimo novu budućnost Udruženja i predstavljamo grčku poslovnu zajednicu u Srbiji na način dostojan njene veličine, doprinosa i kvaliteta.  Kao kamen temeljac povezivanje grčkih i srpskih privrednika, Helensko privredno udruženje će nastaviti da podstiče saradnju grčkih kompanija sa svim akterima srpske privrede i ujedno promoviše Srbiju, kao investicionu destinaciju grčkim privrednicima i grčkim institucijama, koja nudi jedan od najatraktivnijih investicionih podsticaja u jugoistočnoj Evropi."

Ambasadorka Grčke je u svom obraćanju navela: "Odnosi naše dve zemlje su odlični na svim nivoima i vođeni su prijateljstvom i uzajamnim poverenjem. Grčka je, kao što znate, snažan oslonac i podrška Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji, jer smatramo da je Srbija sastavni deo Evrope. Tokom svog boravka u Srbiji, uverila sam se da je saradnja Ambasade sa Helenskim privrednim udruženjem odlična, ali znam da je tako bilo i godinama unazad, i pre mog boravka ovde. Iz ovog razloga, kao i zbog podrške koju Udruženje pruža našim inicijativama, želim da se još jednom zahvalim Upravnom odboru Udruženja i grčkim preduzećima u Srbiji. Pošto razvoj i prosperitet zahtevaju mirno i sigurno okruženje, želela bih, da poželim da se mir konačno vrati u delove planete kojima je potreban."

Prisutnima se zatim obratio ministar privrede g.Tomislav Momorović i naglasio: "Danas u Srbiji posluje oko 600 kompanije iz Grčke i njihov doprinos razvoju naše privrede je veliki. Ulaganja ovih kompanija doprinela su razvoju mnogih sektora, stvaranju novih radnih mesta i jačanju ekonomske saradnje između naših zemalja. Ukupan obim trgovinske robne razmene između Srbije i Grčke je uglavnom rastao u poslednjih deset godina, tako da je u prethodnoj godini dostigao rekordnu vrednost od blizu 800 miliona evra. Pred nama je cilj da naše ekonomske odnose dodatno osnažimo i nastavimo sa aktivnostima koje će doprineti dodatnom unapređenju trgovinskih odnosa. Helenskom privrednom udruženju Srbije čestitam na značajnom jubileju, a svim privrednicima iz ove zemlje se zahvaljujem na ukazanom dugogodišnjem poverenju i želim im puno uspeha u budućnosti“.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova g.Ivica Dačić je u svom obraćanju zvanicama istakao: „Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam u prilici da se obratim na današnjem skupu povodom obeležavanja 20 godina od osnivanja Helenskog privrednog udruženja. Istorijsku bliskost i tradicionalno prijateljstvo srpskog i grčkog naroda vidimo kao čvrst temelj za svestrani razvoj i unapređenje saradnje naše dve zemlje. Ovakve manifestacije su dobra prilika da se iznova podsetimo svih spona koje čine da naše dve zemlje uvek budu siguran oslonac jedna drugoj. Ponosan sam što su Srbija i Grčka i danas čvrsto opredeljene za dalje sveobuhvatno produbljivanje i jačanje bilateralnih odnosa u svim oblastima od obostranog značaja. Veoma nam je značajna dalja podrška Grčke očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Očekujemo da Grčka ostane na principijelnom stanovištu o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, u skladu sa zajedničkim opredeljenjem za poštovanje međunarodnog prava. Budite uvereni da ćete uvek imati moju podršku, kad je reč o radu Helenskog privrednog udruženja, ali i o drugim aspektima naše saradnje. Mali je broj zemalja koje se mogu pohvaliti takvim prijateljstvom kakvo vezuje Srbiju i Grčku. Malo je naroda koji imaju tako duboke i isprepletane prijateljske odnose kao što to imaju srpski i grčki narod. Zato moramo da nastavimo da ih brižljivo čuvamo i dalje unapređujemo.“

U nastavku večeri prikazan je film koji predstavlja osvrt na prethodnih 20 godina rada HPU. Posebnu čast prisutnima ukazali su 17 nekadašnjih i sadašnjih članova i predsednika Upravnog odbora koji su zajedničnkom fotografijom na bini odali priznanje celokupnom radu Helenskog privrednog udruženje Srbije.

Nagrade za poseban doprinos u osnivanju i radu Helenskog privrednog udruženja Srbije dodeljene su Stefanosu Vafidisu, Vasilisu Kakajotisu i Fotisu Kanelopulosu.

Ove godine su tri kompanije-članice proslavile 20 godina članstva u Udruženju. U znak zahvalnosti za 20-ogodišnju podršku, dodeljene su nagrade kompanijama EKO Serbia, Crvenka fabrika šećera i Inos Balkan.

U ostatku večeri nastupio je grčki muzički bend Les Au Revoir.