„GRČKI VIKEND“ - PO PRVI PUT U BEOGRADU

Beograd, 14. maj 2016. – Danas je pod pokroviteljstvom Ambasade Grčke u Beogradu, Helenskog privrednog udruženja Srbije, Grčke Turističke Organizacije, Grada Beograda, Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Beograda u Beogradu svečano otvorena manifestacija pod nazivom “Grčki vikend”.

Pogledajte video

Reč je o jedinstvenom dvodnevnom događaju koji se organizuje po prvi put i koji za cilj ima promociju grčke kulture, muzike, gastronomske i turističke ponude, ali i povezivanja i jačanja već tradicionalno dobrih odnosa između Srbije i Grčke.

“Neraskidive prijateljske veze naših naroda koje sežu daleko u prošlost sačuvale su se do danas. Veze koje se neprestano razvijaju kako sa političkog tako i sa kulturnog, poslovnog i turističkog aspekta. Ovakve vrste dođajaja jačaju ove veze još više i stvaraju preduslov za kreativnu zajdeničku budućnost”, rekao je  Charalambos Kounalakis, opunomoćeni ministar za ekonomsko-trgovinske odnose Ambasade Grčke svečano otvorivši „Grčki vikend“.

„Učestvujući na ovoj manifestaciji želimo da vam kažemo jedno veliko ’hvala’ za vašu ljubav i posvećenost prema Grčkoj. Ovo je takođe i naš poziv da otkrijete Grčku i mnogobrojne izbore koje vam pruža“, rekla je Sofia Lazaridou, direktorka Kancelarije grčke nacionalne turističke organizacije pri amabasadi Grčke u Beogradu

“Helensko privredno udruženje Srbije postoji već 13 godina i jedno je od najvećih investicionih grupa u Srbiji. Okuplja blizu 80 grčkih i srpskih, malih, srednjih i velikih preduzeća koja posluju u Srbiji i zapošljavaju više od 20.000 ljudi. Najveći broj članica udruženja su u Srbiji od osnivanja, što potvrđuje da grčke kompanije imaju dugoročne planove na srpskom tržištu i predstavljaju stabilnog privrednog partnera Srbije“, istakao je Vasileios Kakagiotis, potpredsednik Upravnog odbora Helenskog privrednog udruženja Srbije.

„Veliko mi je zadovoljstvo što grad Beograd može da ugosti naše prijatelje iz Grčki i uzvrati višedecenijsko grčko gostoprimstvo. Veza između naša dva naroda toliko je jaka da smo uspeli da pobedimo i kišu“  istakao je danas Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

Posetioci „Grčkog vikenda“ imaju mogućnost da na beogradskom Trgu Republike uživaju u mirisima, ukusima i zvucima Grčke. Nastupiće međunarodno poznati folklorni ansambl „Likio Elinidon“ iz Larise uz pratnju benda „Model Way“, kao i poznati didžejevi Kizami i Marchez i buzuki bend „Pinios Orchestra.

U čast „Grčkog vikenda u Narodnom pozorištu biće izvedena „Antigona“, dok će Pozorište na Terazijama igrati predstave „Grk Zorba“ i popularni mjuzikl „Mama Mia“.