GODIŠNJI PRIJEM "SEČENJE VASILOPITE"

Helensko privredno udruženje Srbije održalo je tradicionalni prijem “Sečenje Vasilopite”, sledeći običaj kojim se u grčkom korporativnom okruženju započinje uspešna poslovna godina. Skup je okupio veliki broj članova i prijatelja Udruženja, dok je posebnu čast svojim prisustvom na događaju grčkim privrednicima ukazala ministarka privrede gđa Anđelka Atanasković. Večeri je prisustvovao i ambasdaor Kipra, g. Dimitrios Teofilaktu kao i predstavnici Odeljenja za ekonomske i trgovinske odnose Ambasade Grčke u Beogradu, g. Vasilis Skronias i g. Marios Belibasakis. Događaj je organizovan 22.februara 2022. u hotelu Hyatt Regency Belgrade.

Skup je zvanično otvorio predsednik Udruženja, g.Stylianos Zakof i ovom prilikom istakao: “Prethodni period je uticao na poslovanje svih nas i suočili smo se brojnim izazovima, ali sa ponosom mogu da kažem da su grčke kompanije uspele da prevaziđu teške uslove koje je nametnula pandemija, kao i da nastave svoje poslovne aktivnosti. Prisustvo šire poslovne zajednice u prijateljskoj Srbiji i njen doprinos lokalnoj privredi ostaju značajni. Grčke kompanije, članovi Udruženja, prisutne su u gotovo svim sektorima poslovanja, kao sto je hotelijerstvo, građevinski sektor,sektori proizvodnje cementa i sećera, građevinskog materijala, aluminijumskih profila, trgovina naftom, bankarstvo, maloprodaja hrane i pića, sektor usluga i dr.” G.Zakof je istakao da je Udruženje u prethodnom periodu, uprkos otežanim uslovima rada, sa uspehom sprovelo niz aktivnosti i inicijativa. Završavajući svoje obraćanje, g.Zakof je poželeo prisutnima svaki uspeh, kako na ličnom, tako i na profesionalnom planu u 2022.godini.

Ministarka privrede gđa Anđelka Atanasković je izjavila: “Grčka predstavlja jednog od značajnih privrednih partnera Srbije, sa kojom postoji tradicionalno dobra poslovna saradnja i prijateljske veze, kao i želja za unapređenjem ekonomske saradnje”. Ministarka je istakla da saradnju dve zemlje karakterišu značajna ulaganja grčkih investitora, ali i da robna razmena između Srbije i Grčke još uvek nije dostigla svoj pun potencijal. Dodala je i da postoje brojne mogućnosti za unapređenje bilateralne ekonomske saradnje. “Ukazujem na spremnost i nameru Republike Srbije da podrži potencijalne investitore Republike Grčke u sprovođenju njihovih poslovnih namera, imajući u vidu stabilno poslovno okruženje, sa prepoznatljivim i privlačnim investicionim ambijentom”, dodala je. Gđa Atanasković je prisutnima poželela dobro zdravlje i uspešan rad, kao i dobre finansijske rezultate u 2022. godini.

Helensko privredno udruženje Srbije tradicionalno je dodelilo nagrade za desetogodišnjicu članstva, a ove godine je nagrađena kompanija Balkan Cargo i hotel Hyatt Regency Belgrade. Prijem je uveličao nastup grčkog hora “Elinofonia” koji je za ovu priliku izveo dve pesme poznatih grčkih autora.

Tokom večeri je potpredsenik HPU, g.Nikolaos Sliousaregko predstavio istoriju običaja vasilopite, koja se ujedno i završila njenim tradicionalnim sečenjem. Ove godine je kompanija Color Media Communications pronašla novčić u Vasilopiti i osvojila zlatni dukat Udruženja.

Fotografije sa događaja možete da pogledate ovde
Video sa događaja je dostupan ovde