DODELJENA STIPENDIJA ZA UČENJE GRČKOG JEZIKA STUDENTIMA PRAVOSLAVNOG BOGOSLOVSKOG FAKULTETA

Već treću godinu zaredom, Helensko privredno udruženje Srbije je, u saradnji sa Helenskom fondacijom za kulturu, i sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Porfirija, dodelilo je stipendije za učenje grčkog jezika studentima Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Studenti će pohađati četvoromesečni kurs u Helenskoj fondaciji za kulturu, koji će trajati od marta do juna 2024.

Ova inicijativa predstavlja nameru Helenskog privrednog udruženja Srbije da ojača i unapredi kulturne i duhovne veze između Grčke i Srbije, a ovim povodom organizovana je svečana dodela stipendija u Helenskoj fondaciji za kulturu, 7. marta 2024.godine.

Svečanosti su prisustvovali članovi upravnog odbora HPU, načelnik Odeljenja za javnu diplomatiju Ambasade Grčke u Beogradu g.Haris Gargalidis Mountanos ι predstavnici Helenske fondacije za kulturu, dok je posebnu čast prisutnima ukazalo Njegovo Preosveštenstvo vikarni Episkop jegarski g.Nektarije, kao i prodekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu g.Srboljub Ubiparipović.

Prisutnima su se obratili predsednik HPU g.Nikolaos Sliousaregko, Njegovo Preosveštenstvo vikarni episkop jegarski g.Nektarije i novi upravnik Helenske fondacije za kulturu, g.Božidar Radojčin koji su naglasili značaj ove inicijative kao promocije i jačanja tradicionalno prijateljskih grčko-srpskih odnosa koji se zasnivaju na zajedničkom kulturnom nasleđu, neraskidivim duhovnim vezama, ali i izuzetnim bilateralnim i privrednim odnosima.