DODELA STIPENDIJA ZA UČENJE GRČKOG JEZIKA STUDENTIMA PRAVOSLAVNOG BOGOSLOVSKOG FAKULTETA

Već drugu godinu zaredom, Helensko privredno udruženje Srbije je, u saradnji sa Helenskom fondacijom za kulturu, i sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Porfirija, dodelilo je stipendije za učenje grčkog jezika studentima Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Studenti će pohađati četvoromesečni kurs u Helenskoj fondaciji za kulturu, koji će trajati od marta do juna 2023.

Ova inicijativa predstavlja nameru Helenskog privrednog udruženja Srbije da ojača i unapredi kulturne i duhovne veze između Grčke i Srbije, a ovim povodom organizovana je svečana dodela stipendija u Helenskoj fondaciji za kulturu, u petak 24. februara 2023.godine.

Svečanosti su prisustvovali članovi upravnog odbora HPU, načelnik Odeljenja za javnu diplomatiju Ambasade Grčke u Beogradu g. Haris Gargalidis Mountanos, predstavnici Helenske fondacije za kulturu, Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dok je posebnu čast prisutnima ukazalo Njegovo Preosveštenstvo vikarni Episkop novobrdski g.Ilarion.

Prisutnima su se obratili predsednik HPU g.Nikolaos Sliousaregko, potpredsednik HPU g.Vuk Dapčević, Njegovo Preosveštenstvo vikarni Episkop Novobrdski g.Ilarion i upravnik Helenske fondacije za kulturu, g.Aleksa Petrović koji su naglasili značaj ove inicijative kao promocije i jačanja tradicionalno prijateljskih grčko-srpskih odnosa koji se zasnivaju na zajedničkom kulturnom nasleđu, neraskidivim duhovnim vezama, ali i izuzetnim bilateralnim i privrednim odnosima.