DODELA STIPENDIJA ZA UČENJE GRČKOG JEZIKA STUDENTIMA PRAVOSLAVNOG BOGOSLOVSKOG FAKULTETA

Helensko privredno udruženje Srbije je, u saradnji sa Helenskom fondacijom za kulturu, i sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Porfirija, dodelilo stipendije za učenje grčkog jezika studentima Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Studenti će pohađati četvoromesečni kurs u Helenskoj fondaciji za kulturu, koji će trajati od marta do juna 2022.

Ova inicijativa predstavlja nameru Helenskog privrednog udruženja Srbije da ojača i unapredi kulturne i duhovne veze između Grčke i Srbije, a ovim povodom organizovana je svečana dodela stipendija u velikom amfiteatru Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu, u ponedeljak, 28. februara 2022.

Posebnu čast Helenskom privrednom udruženju Srbije ukazao je Episkop toplički g.Jerotej, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, g.Zoran Ranković i konzul Grčke g.Konstantinos Androulakis.

Predsednik HPU g.Stylianos Zakof je u svom obraćanju rekao: "Zahvaljujući dragocenoj podršci naših članova, Udruženje promoviše grčki jezik i kulturu u prijateljskoj Srbiji i ujedno sprovodi humanitarne i društvene inicijative, a jedna od njih je povod današnjeg okupljanja". G.Zakof je naglasio: "Veze naših naroda su neraskidive. Istorija, kultura, pravoslavlje, ali i izuzetno dobri bilateralni i privredni odnosi potvrđuju grčko-srpsko prijateljstvo i bratske odnose naših naroda. U želji da unapredimo i ojačamo kulturne i duhovne veze Grčke i Srbije, odlučili smo da podržimo učenike Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u ​​učenju grčkog jezika, koji će na ovaj način doprineti daljem jačanju našeg prijateljstva".

Prisutnima su se obratili i episkop toplički g.Jerotej, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, g.Zoran Ranković, konzul Grčke g.Konstantinos Andrulakis, kao i upravitelj Helenske fondacije za kulturu g.Njegoš Petrović koji su pozdravili ovu inicijativu i potvrdili snažne veze između dva naroda.

Na svečanosti je nastupio grčki hor Helenofonija, koji je veličanstvenim izvođenjem pesama grčkih autora, upriličio ovaj događaj.

Fotografije