DIJALOG PRIVREDE I DRŽAVE: ΟNLINE RADNI SASTANAK PET BILATERALNIH POSLOVNIH UDRUŽENJA SA MINISTARSTVOM FINANSIJA I PRIVREDNOM KOMOROM SRBIJE

U utorak, 25. maja 2021. godine, održan je online radni sastanak između firmi-članica pet bilateralnih poslovnih udruženja u Srbiji: Švajcarsko-srpske trgovinske komore (ŠSTK), Helenskog Poslovnog Udruženja, Hrvatskog poslovnog kluba (HPK), Slovenačkog poslovnog kluba (SPK) i Belgijsko-srpske poslovne asocijacije, sa predstavnicima Ministarstva finansija Republike Srbije i Privredne Komore Srbije PKS.
Tokom radnog sastanka ''Makroekonomska kretanja privrede Republike Srbije u kontekstu COVID-19'', učesnicima su se obratili Ognjen Popović, V.d. pomoćnika ministra finansija u Vladi Republike Srbije, i Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS-a, i predstavili tekuća, kao i očekivana, kretanja domaće privrede.

G-din Popović je tom prilikom naveo da je ukupna vrednost državne podrške privredi u 2020. godini iznosila 12,9% BDP-a i da treći paket podrške ove godine iznosi 4,5% BDP. Ognjen Popović je istakao da su osnovni ciljevi mera podrške privredi, između ostalih, i očuvanje privrednih kapaciteta i likvidnosti, naročito u sektoru mikro, malih i srednjih privrednih subjekata i da Ministarstvo Finansija sprovodi odgovornu fiskalnu politiku, kao i  da nastavlja sa intenziviranjem reformskih procesa u cilju saniranja posledica COVID-19 pandemije na ekonomiju i omogućavanja dalje održivog razvoja srpske privrede. Tri ključna reformska cilja Ministarstva Finansija su novi Zakon o digitalizaciji, e-fakture i izmene zakona koje se tiču finansijskog sistema. G-din Popović je završio izlaganje uz napomenu da je komunikacija države sa privredom kritična za zajedničko pronalaženje rešenja koja će omogućiti dalje unapređenje domaćeg poslovnog okruženja.

G-din Vesović je predstavio osnovne makroekonomske podatke domaće ekonomije: u prvom kvartalu 2021. godine procena stopa rasta BDP-a Republike Srbije iznosi 1,2 % i naglasio da je Srbija jedina od zemalja regiona Zapadnog Balkana za koju se procenjuje oporavak od posledica pandemija već u 2021. godini. Kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmena, Vesović je naglasio da je ukupan izvoz Srbije u 2020. godini samo neznatno niži u odnosu na prethodnu godinu: za oko 3% i da je Srbija u prvom kvartalu 2021. godine zabeležila rast izvoza od 13,8 % u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine.
Naročito je istaknuo da je sektor usluga je jedan od pokretača privrednog oporavka zemlje tokom pandemije. U 2020. godini, suficit u razmeni ovog sektora sa inostranstvom iznosio je 1,1 milijardi evra. Vesović je poručio da brzi razvoj IKT usluga iz godine u godinu daje sve veći doprinos ovom suficitu.

Nakon prezentacija, okupljene firme-članice privrednih udruženja su imale priliku da direktno postave pitanja predstavnicima državnih organa.